Interview

Orka: 45 jaar traditie & kwaliteit  

Frank Dietzel is als technisch manager verantwoordelijk voor de productieprocessen en productontwikkeling bij Orka. Hij stond van jongs af aan al in de productiehal van Orka. Frank: “Mijn vader was in 1972 medeoprichter van Orka. Bij ons thuis ging alles om vloeren. Ik ging vaak met mijn vader mee, toen was ik een jaar of 12. Als ik vakantie had werd ik aan het werk gezet in de productiehal. Ik wilde ook niet anders, ik heb het altijd erg leuk gevonden.”

Ontstaan Orka
“De oprichters van Orka kwamen van andere vloerenbedrijven; Sikkens en Sigma. Volgens mij leefde het idee ‘we kunnen het beter’. Vooral ten aanzien van troffelvloeren. Kunststofvloeren stonden destijds nog in de kinderschoenen. Waar de naam vandaan komt? Die vraag ik heb ik mijn vader en zijn compagnons ook gesteld. Er gaan verschillende verhalen. Men zocht een korte naam die je voor de type vloeren kan zetten. Een Orka Troffelvloer, een Orka Gietvloer. In die tijd hadden bedrijven vaak familienamen, maar met drie families als eigenaar was Orka een gulden middenweg. Ik heb ook eens gehoord dat Orka staat voor ‘Onze Recepten Kloppen Altijd’. Maar ik heb zelf de indruk dat dat later bedacht is…”

Terugblik
“Je hart ligt op een gegeven moment bij het bedrijf. Ik ging wel naar school, maar dat deed ik eigenlijk erbij voor mijn gevoel. Ik heb geluk dat ik het een heel interessant vak vind. Ik kijk met een prettig gevoel terug op alle jaren Orka, ook al waren er uiteraard ook mindere tijden. Het mooiste wat me bij is gebleven? Dat je op zoveel plekken komt. Je spreekt veel mensen en leert veel bedrijven kennen.”

Samenwerken
“Dat is in feite nog steeds zo. We werken nauw samen met applicatiebedrijven. Juist in bijzondere gevallen komen we bij de eindgebruiker over de vloer. Op dit moment ontwikkelen we een flexibele mortel die twee vloerdelen moet verbinden. We werken samen met scala aan verwerkers. Die denken allemaal anders over de verwerking van het product. Het is een mooie uitdaging, de denkslag maken naar een product dat voldoet aan de wensen van verwerkers en eindgebruikers. Het contact en de samenwerking met andere bedrijven leidt tot nieuwe producten. We werken wel met productprogramma’s maar schakelen ook snel over naar maatwerk. We zijn heel flexibel.”

Ontwikkeling
“Zo willen we een nieuwe coating in de markt zetten. Samen met een leverancier zijn eisen opgesteld waar het product aan moet voldoen. Problemen waar je in de praktijk tegenaan loopt, die afwijkingen wil ik eruit hebben. Ook al proberen andere bedrijven dat vast ook, dankzij onze samenwerkingen zetten we nu stappen naar een oplossing. We wisselen informatie uit.”

“We zoeken altijd samenwerking met onze leveranciers als we naar een technische oplossing zoeken, dat is onze kracht. En ik smeer regelmatig zelf wat. Nieuwe producten verwerk ik om te kijken hoe het werkt, vandaar dat we hier in de fabriek ook 10.000 verschillende kleurtjes op de grond hebben liggen.”

Verwerkers
“Het is belangrijk dat verwerkers het een prettig product vinden. Dat een Orka product fijn werkt en goed resultaat levert.  We vragen verwerkers vaak hoe ze een product vinden werken, als een mortel bijvoorbeeld te droog is proberen we daar wat aan te veranderen.”

Toekomst
“Voor de toekomst van Orka hoop ik dat we nog kunnen uitbouwen, maar daarbij hetzelfde blijven in ons contact met klanten. We werken samen om tot een goed eindresultaat te komen. Dat hopen we nog vele jaren te doen.”

Recent Posts
Neem contact met ons op!

U kunt ons een email sturen en wij zullen zo spoedig mogelijk reageren.

F
F